A la segona meitat del segle XX els habitants de Cinque Terre van anar abandonant la zona buscant una vida menys dura. Però alguna cosa ha canviat en els darrers anys: ara han tornat, repoblen les cases, tornen a treballar la terra, i prosperen. Reben 2 milions de visitants l’any. I el paisatge és el mateix: les terrasses arran de mar, esgarrapant metres als penya-segats per plantar-hi les vinyes, els petits pobles amb les seves casetes senzilles...
Un dia van adonar-se que el seu paisatge, format al llarg de centenars d’anys amb l’estil de vida dels seus avant-passats, i els productes que obtenien del mar i de la seva terra eren la seva principal riquesa. I la creació d’un Parc Natural, que comprèn una zona terrestre i una zona marítima, juntament amb una excel.lent feina de comunicació, han aconseguit no només conservar el que s’anava perdent, sino arribar a ser un dels principals atractius turístics naturals d’Italia. Ara potencien la producció de tota mena de productes artesanals amb la matèria prima de la zona: eco-bio-cosmètica, pastissos, melmelades, salses, vins… Vigilen en la mesura del possible que els restaurants serveixin la cuina tradicional. Tot gira entorn a la mateixa idea: el territori.
Un dia van adonar-se que el seu paisatge, format al llarg de centenars d’anys amb l’estil de vida dels seus avant-passats, i els productes que obtenien del mar i de la seva terra eren la seva principal riquesa. I la creació d’un Parc Natural, que comprèn una zona terrestre i una zona marítima, juntament amb una excel.lent feina de comunicació, han aconseguit no només conservar el que s’anava perdent, sino arribar a ser un dels principals atractius turístics naturals d’Italia. Ara potencien la producció de tota mena de productes artesanals amb la matèria prima de la zona: eco-bio-cosmètica, pastissos, melmelades, salses, vins… Vigilen en la mesura del possible que els restaurants serveixin la cuina tradicional. Tot gira entorn a la mateixa idea: el territori.
Nosaltres també tenim un paisatge maravellós, estem envoltats de parcs naturals, i a més tenim història, tenim riquesa cultural, artística i monumental de primer ordre, tenim excel.lents productes de la terra i artesanals. Encara tenim pesca. Tenim tots els ingredients que calen per ser un atractiu turístic de primera. Però no ens ho acabem de creure. I no ens posem d’acord. I buscant un turisme anti-natural, destruïm platges, muntanyes, pobles, per tenir el que tothom té: ports esportius, grans hotels, camps de golf, parcs temàtics… I perdem la personalitat del nostre territori, i la dels nostres pobles gairebé ja l'hem perdut del tot, i això ens fa competir amb incomptables destins de sol i platja. I quants mesos s’hi va, a la platja? No volem allargar la temporada? Per cert, m’he oblidat de comentar que a Cinque Terre, malgrat estar a la vora del mar, totes les activitats acuàtiques estan altíssimament restringides. El turista de sol i platja és practicament inexistent entre els seus 2 milions de visitants anuals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada