20 de juliol 2012

Impacte top-manta

Els top-manta a l'aguait

Les parades legals, tencades i el passeig desert
Passeig Marítim a l’alçada de Santa Margarita, a Roses, aquest vespre als voltants de les 9 . Una mena de barraques de fusta totes iguals, arrenglerades al llarg del passeig,  donant l’esquena al mar, em criden l’atenció. De seguida entenc que estan disposades per a les parades que s’han autoritzat com a mesura per lluitar contra els top-manta. Les barraques estrenyen visual i físicament el passeig, i estan totes buides i tancades. De cop m’adono que al darrere, sobre la sorra, desenes de top-manta s’ajupen amb els seus fards, com a l’espera d’alguna cosa. Una mica més endavant, a la banda oposada. hi ha una parella de policies. Es percep un ambient tens. Es vigilen els uns als altres.

Seguim encara: a una cinquantena de metres dels policies, acabada la zona on s’han muntat les barraques per a les parades legals, una quantitat sorprenent de venedors il.legals ja s’ha instal.lat. He arribat fins a 60 abans de perdre’n el compte. Curiosament, entre les paradetes, una de bén diferent: informadors enviats per la Cambra de Comerç de Catalunya per lluitar contra la venda il.legal. Hem parlat una estoneta amb ells. Han vingut de Barcelona per fer avui, puntualment, aquesta campanya. Estan més impressionats que nosaltres davant la quantitat de venedors que hi ha, que els han rebut amb rialles. Crec que avui se sentiran com si clamessin al desert.

 De cop, tots els que esperaven a la platja o en d'altres indrets, corren per agafar lloc i instal.lar la paradeta. Les noies que fan trenes i que ja estaven instal.lades (em diuen que elles tenen permís) s'han d'apretar per deixar-los espai.

Top-manta instal.lats, moviment i turistes
La immensa majoria dels top-manta són africans, majoritàriament de Senegal, segons hem pogut saber. Hem vist com una de les noies que fa trenes deixava la seva “clienta” per interceptar uns turistes que, segons li havien dit, s’havien emportat sense pagar una bossa d’una parada. Hem vist també una parada amb dos nois catalans, que com a mínim venien un producte original i amb gràcia. I entre tota aquesta marea hem vist,  agenollades a terra disposant bisuteria sobre un llençol, una companya de classe de la meva filla petita amb la seva mare. Ens ha deixat esfereïts i sense paraules.



Els informadors enviats per la Cambra de Comerç de Catalunya per fer campanya contra la venda il.legal